VÅRSTÄDNING

Sun, 27 Mar 2016 21:36:42 BST by Dudley, 1002 views

Du kan gripa tag i det förflutna så hårt mot bröstet att det lämnar armarna upptagna för att omfamna nuet. – Jan Glidewell

Vi människor gillar ”prylar”. Vi har en tendens att hålla fast vid de år efter år. Vi sparar och lagrar saker som vi inte vet vad vi ska göra med längre. Vi kanske behåller saker eftersom de innehar värdefulla minnen från förr eller så påminner de oss om våra föräldrar, mor-och farföräldrar, tidigare förälskelser eller barndomen. För att skilja sig från dessa dyrbara ägodelar verkar vara uteslutet. Det finns ett talesätt som säger, "du måste bli av med det gamla för att ge plats för det nya". Om du känner dig fast eller stillastående i ditt liv, prova vårstädning. Kasta bort några ”prylar”, säg adjö till ditt förflutna och välkomna den nya energin av din glädjande, friska framtid. Prova dessa tre idéer:

1. För god psykisk och fysisk hälsa, har vi faktiskt två "hus" som måste vårstädas: våra fysiska hem och våra fysiska kroppar. Precis som vi samlar "saker" i form av urvuxna kläder, tidskrifter, rostiga cyklar, verktyg och slumpmässiga minnessaker, så samlas våra kroppar gamla matrester och gifter som behöver rensas ut.

2. För att vårstäda din kropp ger du den en paus från fyllig och komplicerad mat genom antingen detoxa eller fasta under en kort tid. Att detoxa (eller att rensa/avgifta) innebär att skala ner din mat till enkla frukt och grönsaker, massor av filtrerade vatten och möjligtvis fullkorns säd. Att fasta innebär att begränsa de flesta livsmedel och dricka mycket vatten, färska grönsaker och fruktjuicer, te och soppor. Utan att slösa mycket energi för matsmältningen, finns det mer energi tillgänglig till resten av din kropp och själ. Rengöring och fasta kan skärpa din koncentration, hjälp dig att uppnå insikt och främja andlig medvetenhet. Det kan också stärka ditt immunförsvar och förbättra din matsmältning.

3. Medan du rensar din kropp och hem, glöm inte att vårstäda ditt hjärta. Kasta bort negativa tankar och vanor som du har samlat på dig som inte längre betjänar dig. Ett rent, öppet hjärta tillåter dig att få allt det goda som väntar dig varje dag. Om ditt hjärta och sinne är betungat, finns det inget utrymme för livets gåvor och överraskningar att komma in.

Bladgrönsaker

Bladgrönsaker är några av de enklaste och mest nyttiga grönsaker att integrera i din dagliga rutin. Näringstätt och fylld med energi, växer de uppåt mot himlen, absorberar solens ljus samtidigt som det producerar syre. Medlemmar av denna kungliga gröna familj inkluderar grönkål, mangold, rucola, maskrosblad, vattenkrasse, betor, pak choy, vitkål, purjolök, senapskål, spenat och broccoli.


Hur drar våra kroppar fördel av bladgrönsaker? De är mycket rik på kalcium, magnesium, järn, kalium, fosfor och zink och är ett kraftpaket med vitaminerna A, C, E och K. De är fullproppad med fiber, folsyra, klorofyll och många andra mikronäringsämnen och fytokemikalier. Deras färg är förknippad med våren, vilket är en tid att förnya och uppfriska vår vitala livsenergi. I traditionell asiatisk medicin har den gröna färgen ett samband med levern, känslomässig stabilitet och kreativitet. De gröna bladen hjälper till att rena blodet, stärka immunförsvaret, förbättra lever, gallblåsa och njurfunktion, motverka depression, minskar slem vid luftvägsbesvär, förbättra blodcirkulationen och hålla huden ren och fläckfri.

Bladgrönsaker är de grönsaker som saknas mest i den västerländska dieten och många av oss har aldrig lärt sig hur vi tillagar dem. Börja med det mycket enkla receptet på baksidan.

Detox tips

Bör äta:

1.     Bladgrönsaker: böngroddar, endiver, grönkål, purjolök, vitkål, kirskål, ramslök och rädisor.

2.     Äpple, bär, plommon, fikon, chiafrö, psylliumfrö, jordärtskocka och lök (sätter fart på magen).

3.     Genmai misosoppa med Wakame havsalg som kvällsmat (lättsmält och stärker tarmfloran).

4.     Opastöriserad mjölksyrade grönsaker: Tistelvind surkål, gurka, morötter (pH balanserande).

5.     Växtbaserat protein: ärtor, kikärtor, linser, baljväxter (istället för animaliskt protein).

6.     Bittra örter: gurkmeja, ingefära, kamomill, malört, maskrosblad, ramslök, rölleka och rädisor.

7.     Kosttillskott för bättre tarmhälsa: Symbioplex (probiotika) och Cynaramin (maskros tinktur).

8.     Kosttillskott för att avgifta lever: Colomaris (chlorella alg) och Regulat (koncentrerad enzymer).

9.     Drick rikligt med rumstempererat filtrerat vatten (utan kolsyra).

10.  Drick maskrosrot-te, brännässla-te eller Curite (blodrenande, stimulerar levern och njurarna) Läs De Bittra Örterna, Annelies Schöneck.

Dagliga rutiner:

1.     Gnid hela kroppen med varm, fuktig handduk vid handfat/tvättställ (helst).

2.     Torrborsta kroppen mot hjärtat, blodflödesriktning (stimulera lymfsystemet).

3.     Gurgla kokosfett 10-20 minuter i munnen (oil-pulling, Ayurvedisk friskvård).

4.     Dra en tungskrapa över tungytan från bakre delen i munnen mot tungspetsen (avgiftande).

5.     Nässköljning (med Nose Buddy) vid täppt näsa, allergi, bihåleinflammation, astma mm.

6.     6-veckors tarmreningsprogram utan fasta/lavemang/sträng diet (Robert Gray örter).

7.     Fysisk aktivitet (gärna med djupandning).

Bör undvika: pasta, bröd, mjölk, fil/yoghurt och särskild ost (syrabildande och slembildande).

Följ gärna några av de ovanstående förslagen dagligen under minst fyra veckor. ”Let come…let go”.

Ramslök med shiitake

Förberedelsetid: 2 minuter

Tillagningstid: 10 minuter
Portioner: 4

Ingredienser:
300 g. shiitakesvamp
1 msk extra virgin kokosfett
1-2 krossade vitlök
1 knippe ramslök, hackad (valfri bladgrönsak)
1 tsk mirin

1 tsk shoyu

Beskrivning:
1. Värm fettet i pannan på medelhög värme med hackad vitlök tills vitlöksdoften känns, ca 2-3 minuter.
2. Tillsätt hackad shiitake svamp, stek i 5 minuter och tillsätt hackad ramslök, stek ett par minuter.

3. Lägg till mirin, shoyu och ett stänk av vatten, täck och låt ånga i 3 minuter.
Serveras gärna med quinoa toppad med maskrosblad. Varje gång du går till din mat- eller gårdsbutik, välj då ut en ny bladgrönsak att prova. Snart kommer du att hitta dina favorit bladgrönsaker och du kommer att undra hur du någonsin kunnat leva utan dem. Smaklig måltid!

 

Mung dahl

Sun, 03 Jan 2016 21:29:35 GMT by Dudley, 1133 views

Khichadi är en mycket berömd ayurvedisk diet.  Uppbyggande, avgiftande och föryngringande.

Khichadi är effektiv för att detoxa eller skölja ur slagg i övergången till vår och sommar. Eftersom den är mycket lättsmält samtidigt som den är näringstät är det lätt för kroppen att ta upp näringen. Därför är Khichadi extra lämplig för personer som har en dålig ämnesomsättning eller dålig matsmältning, t ex efter långvarig sjukdom, vid feber eller efter en lång kall vinter.

Khichadi är baserad på gula mung dahl bönor, basmatiråris, kokosolja, kryddor som passar till alla kroppstyper. Konsistensen liknar gröt.

Ingredienser

1 dl gula mung dahl bönor*
1 dl basmatiråris (eller vanlig råris)
4 dl vatten
1 msk kokosolja
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
½ tsk bockhornsklöver
½ tsk senapsfrön

Garnering: färsk koriander blad och ingefära hackade

Tillredning

1. Blötlägg mung dahl 2-4 tim.

2. Blötlägg råris 8-24 tim.

2. Koka upp 4 dl vatten i en kastrull. Tillsätt de blötlagda mung dahl, råris och gurkmejan. 
Koka under lock på låg värme i ca 40 minuter.

3. Värm upp kokosolja på medelvärme i en stekpanna och tillsätt spiskummin (eventuellt bockhornsklöver, senapsfrön eller andra kryddor, se nedan). När spiskumminen är gyllenbruna, häll innehållet i risblandningen och fortsätta att koka under lock i ca 5 minuter.

4. Om du föredra konsistens som soppa, tillsätt mera kokt vatten i slutet.

5. Servera med salt, färskhackad koriander, ingefära och lite limesaft.

*Mungbönor kommer skalade eller oskalade
 (skalade är gula, de oskalade är grön). Mungbönor med skal behöver blötläggas en hel natt för att få samma koktid som råriset. De gröna med skal kan köpas i en vanlig butik, ICA, Coop etc. I Stockholm hittar du de gula mungbönorna utan skal antingen i asiatiska butiker som Tajmahal, hörnet Rådmansgatan-Kammakargatan eller Veda Lila på Banhusgatan eller Örtagubben, Odengatan. I Visby finns ekologisk mung dahl på Visby Hälsokost (Cikoria)

Anpassa receptet till din dosha

Personer med bra matsmältning kan lägga till fler kryddor i receptet
 och även fler grönsaker som morot, broccoli, blomkål och ärtor.

Dessa grönsaker kan läggas i grytan när riset och bönornas kokat halvtid.
 Man kan också fräsa en hackad lök och 2 vitlöksklyftor tillsammans med kokosoljan och spiskummin i en stekpanna. Bryn detta i några minuter och sätt till 1 tsk koriander pulver. Efterstek något och häll över i ris- och bönpanna. Stek under lock till riset är färdigt.

Servera som tidigare och om man vill med lite svartpeppar.

Som detoxdiet för de olika doshorna

Vata** – 3 dagar till morgon, middag och kväll
Pitta – 5 dagar till morgon, middag och kväll
Kapha – 7 dagar till morgon, middag och kväll

  • Är du hungrig kan du äta fler än rekommenderade tre gångerna per dag. Men äta endast Khichadi vid alla mål under hela detoxen.
  • Drick endast varmt vatten eller örtte under detoxen
  • Under detox kan magen generellt bli lite trögare.

** Vatatyper kan bli en aning förstoppad av en monodiet med Khichidi. Därför rekommenderas att även äta fibrer som linfrön, psyliumfrön etc i kombination. T ex med vatten innan sängdags. För utdrivande örter, kontakta en ayurvedaspecialist.

Recept och text Sangeeta Balaprakash (rasayana.se)

KIKÄRTOR

Tue, 03 Mar 2015 02:26:07 GMT by Dudley, 1531 views

2 dl. kikärtor (45-60 minuter koktid)

Bönor är ett underbart sätt att lägga till högkvalitativa, vegetabiliska proteiner till din diet. De är höga nivåer av järn, B-vitaminer och fibrer och är mångsidiga nog att du aldrig tröttna på dem. Torkade bönor håller sig fräscha längre om de förvaras på en sval, mörk plats (snarare än på bänken). Använd inte bönor som är mer än ett år gamla, eftersom de är mer svårsmälta och för att deras näringsinnehåll är mycket lägre. Dessutom kommer gamla bönor inte att mjukna ens med korrekt tillredning.

1. Kontrollera bönorna och ta bort stenar och skrumpna eller trasiga bitar och skölj sedan.
2. Blötlägg i åtta timmar eller över natten (helst 24 timmar) med vatten som täcker tio centimeter högre än bönorna. Små och medelstora bönor kan kräva mindre blötläggning fyra timmar borde räcka. Obs! Om du har glömt att blötlägga bönorna kan du koka upp dem i rikligt med vatten som täcker. Stäng av värmen, täck grytan och låt stå i en timme.
3. Häll av och skölj bönorna och kasta bort blötläggningsvattnet.

4. Placera bönorna i en tung kastrull och tillsätt 4 dl. vatten.
5. Koka upp ordentligt och ta bort skummet. Detta kommer att göra bönorna mer lättsmält.
6. Lägg till en liten bit kombu (bra havsalg mot gaser) och några lagerblad eller vitlöksklyftor som smaksättning och för att göra det mer lättsmält.
7. Sätt på locket, sänk temperaturen och låt sjuda i den föreslagna tiden. Kontrollera bönorna 30 minuter innan den tillagningstiden slut. Bönorna är klara när den mellersta delen är mjuk och lätt att pressa.
8. Cirka 10 minuter före slutet av koktiden, tillsätt ev lite oraffinerat havssalt.
9. Koka tills bönorna är mjuka.

 

Tiden är ungefärlig. Koktiden kan variera beroende på värmen och hur hårt vattnet är. En generell regel är att små bönor bör koka i cirka 30 minuter, medium bönor bör koka i cirka 60 minuter och stora bönor bör koka i cirka 90 minuter. Var noga med att smaka på bönorna för att se om de är helt kokta och tillräckligt mjuka.
 

Att smälta bönor

Vissa människor har svårt att smälta bönor och baljväxter. De kan utveckla gas, tarmproblem, irritabilitet eller koncentrationssvårigheter. Här är några förslag för att förbereda och äta baljväxter som kan lindra de flesta problem.

• Blötlägg bönorna i flera dagar, byt vatten två gånger dagligen, tills en liten svans bildas på bönorna. Alternativt blötlägga bönorna i 24 timmar med en tesked vinäger.

• Använd en tryckkokare. Detta minskar också tillagningstiden.

• Tugga bönorna noga och vet att även små mängder har högt näringsvärde och stärkande egenskaper.

• Undvik att ge baljväxter till barn under 18 månader eftersom de inte har utvecklat matsmältnings-enzymer för att smälta dem ordentligt.

• Experimentera med din förmåga att smälta bönor. Mindre bönor som aduki, linser, mungbönor och ärtor smälter lättast. Pinto, kidney, black-eye, kikärtor, lima och svarta bönor är svårare att smälta. Sojabönor och svarta sojabönor är de svåraste bönor att smälta.

• Experimentera med kombinationer, ingredienser och kryddor (t ex. fänkål och anis). Baljväxter kombineras bäst med gröna eller fiberfattiga grönsaker och havsalger (t ex. kombu mot gaser).

• Smaka av med oraffinerat havssalt, miso eller sojasås i slutet av tillagningen. Om salt tillsätts i början, kommer bönor inte mjukna helt. Salt är ett matsmältningsstöd när det används korrekt.

• Lägga fänkål eller kummin nära slutet av tillagningen för att förhindrar gaser.

• Lägg i kombu (eller kelp) för att hjälpa med matsmältningen och samtidigt förbättra smak, ökar mineral- och näringsvärde och för att snabba på tillagningen.

• Häll lite äppelcider-, råris- eller vitvinsvinäger i vattnet i slutet av tillagningen. Detta mjukar upp bönorna och bryter ner proteinkedjor och svårsmälta föreningar.

• Ta enzymer till maten.