Kuzu har varit en av huvudingredienserna i den österländska örtmedicinen. Den anses mycket effektiv vid feber, problem med tarmarna, influensa, blodinfektioner, förgiftningar och allmänna svaghetstillstånd.

För att tillverka kuzu skördas rötterna under vinterhalvåret då saven är i rötterna. Saven är rik på stärkelse, mineraler och spårämnen. Rötterna krossas och massan tvättas och filtreras många gånger med rent källvatten för att få fram stärkelsen. Stärkelsen hälls sedan i trälådor för att torka. Sedan krossas dessa stora kakor till småbitar.  Det tar ca 100 dagar från skörd till färdiga kuzupulvret. Pulvret innehåller ca 85% ren stärkelse.

Användning: Du kan använda det till att göra soppor och stuvningar tjockare. Eller till desserter för att få en geléartad konsistens. En tesked kuzu räcker till en kopp vätska (2,5 dl). När du ska använda kuzu så rör först ut den i kallt vatten och tillsätt det sedan till det du önskar få tjockt. Kuzun bör inte koka utan sjud under ständig omrörning till den blir genomskinlig och tjock.

Kuzu som medicin: En enkel kuzudryck som stärker matsmältningen, ökar vitaliteten och minskar allmän trötthet får du genom att lösa upp en rågad tsk kuzu i 2 tsk vatten. Tillsätt en kopp vatten (2,5 dl). Koka upp och sjud under ständig omrörning tills vätskan blir genomskinlig och geléartad. Ta bort från spisen. Rör i en tsk tamari och drick medan det är varmt.

Kuzu historia: Kuzu har varit en av huvudingredienserna i den österländska örtmedicinen. Den anses mycket effektiv vid feber, problem med tarmarna, influensa, blodinfektioner, förgiftningar och allmänna svaghetstillstånd.

Näringsinnehåll i kuzu (%)

Vatten           13,9

Protein          0,2

Fett                0,2

Kolhydrater   85,6

Fibrer            0,0

Aska              0,1

Kalk               17,0 mg

Järn               2,0 mg

Fosfor            10,0 mg

Natrium        2,0 mg

Kalorier         347 kcal/100 gr.

Källa: Makrobiotiskt produktlexikon av Kung Markatta.

Pris:

Kuzu 200g. Clearspring 95 kr.

Kuzu 150g. Biofood 69 kr.