Bovetegröt

Bovete är ett mycket mineralrikt sädesslag som är glutenfritt. Man kan laga gröt till 2-3 dagar samtidigt och förvara i kylskåp. Bovete smakar lite speciellt och man kanske inte tycker så mycket om det i början men de flesta tycker om det efter ett tag. Det är inte syra bildande som korn och dessutom värmande så ge det en chans. Att tillaga bovete kräver lite extra omsorg. Det innehåller ett naturligt röd färgämne (fagopyrin) som bör avlägsnas före kokning.

Bovete behöver inte blötläggas. Tvätta först bovetet ordentligt i kallt vatten. Skölj den därefter i kokande vatten och sedan igen i kallt.

Beräkna till 2 personer 2 dl. bovete och 7 dl. vatten. Koka upp och låt koka ca. 15 minuter. Stäng därefter av varmen. Låt gröten svälla ca ½ timme. Salta och servera med kanel, äppelmos eller bär och havremjölk.

Blanda rätt, ät dig mätt och bli smal av Anni Rasmussen.


Miso frukost

Miso är en japansk sojaprodukt som framställs genom fermentering av sojabönor, havssalt och vatten under inverkan av mögelsvampen kōji (Aspergillus oryzae).

Misosoppa

Ingredienser (till 2 portioner):

2-4 msk virgin kokosfett

1 lök, skuren

5 cm torkad wakame-alg, blötlagd i 5-10 min., skuren utan stjälk i mindre bitar

100-125 g rotgrönsaker (morot, kålrot, palsternacka, rödbeta), skurna (eller rester!)

100-125 g gröna bladgrönsaker (purjolök, grönkål, broccoli, vitkål), skurna

1 msk miso per 250 ml vatten, opastoriserad mugi (korn) eller genmai (råris) miso

600-750 ml vatten, beroende på hur tjock soppan önskas

Persilja, finskuren

Umeboshi pasta

Kokt råris eller variera med annan säd (eller rester)

Kokt bönor, t ex aduki, black eye, svarta bönor, linser mm. (gärna rester)

Tillvägagångsätt

Fräs löken i kokosfett på låg värme i 5 minuter i en kastrull med lock. Löken blir sötare ju längre den får ligga och puttra. Tillsätt lite vatten eller mer kokosfett vid behov så att det inte bränns, det får inte bli brunt eller koka torrt. Tillsätt rotgrönsakerna och senare grönbladiga grönsaker, allt efter koktid.

Tillsätt wakame-alg i soppan samtidigt med rotgrönsakerna. Du kan alternativt välja att använda en råå algblandning som kan tillsättas då soppan är klar. Se algblandningsförslag nedan. Tillsätt råris samt bönor. Tillsatt sedan kokande vatten så att det blir till en soppa. Låt soppan koka ca 10 min., allt beroende på den mängd du kokar samt vilka grönsaker du använder. Stäng av värmen när soppan börja koka. Rör ut miso i en halv kopp soppspad med hjälp av 2 teskedar och tillsätta miso i kastrullen endast då soppan är färdig lagat. OBS! miso få ej koka för att bevara näringsvärdet. Strö persiljan i soppskålen vid bordet.

Variationer:

1.   Blanda halva delen miso och halva delen umeboshipasta istället för bara miso.  OBS! miso och umeboshi får ej koka.

2.   Använd olivolja istället för kokosfett, men akta att oljan inte blir för het.

3.   Algblandning: blötlägg och koka enligt anvisningar på paketet ca 25 g. wakame-alg (1/2 del paket). Skala och riva ingefära och pressa vitlök. Mixa de kokta algerna (stjälken behöver inte skäras bort) tillsammans med den rivna ingefäran och den pressade vitlöken. Proportioner efter smak. Kan förvaras i kylskåp 2-3 veckor. Enkelt att klicka i en matsked i misosoppan och olika gryträtter.

4.   Råå algblandning: wakame-alg, umeboshi pasta, vitlök och ingefära. Gå tillväga på samma sätt som ovan. Skillnaden är att denna blandning inte kan kokas efter mixningen, då förstörs enzymerna i umeboshi pastan. Denna blandning tillsätts soppa/maträtt efter tillagning. Smaken av ingefära och vitlök blir starkare eftersom denna inte kokas. Blandning kan förvaras längre än 3-4 veckor eftersom umeboshi pastan konserverar ytterligare.