Bovetegröt

Mon, 15 Apr 2013 08:00:51 BST by , 3272 views

Bovete är ett mycket mineralrikt sädesslag som är glutenfritt. Man kan laga gröt till 2-3 dagar samtidigt och förvara i kylskåp. Bovete smakar lite speciellt och man kanske inte tycker så mycket om det i början men de flesta tycker om det efter ett tag. Det är inte syra bildande som korn och dessutom värmande så ge det en chans. Att tillaga bovete kräver lite extra omsorg. Det innehåller ett naturligt röd färgämne (fagopyrin) som bör avlägsnas före kokning.

Bovete behöver inte blötläggas. Tvätta först bovetet ordentligt i kallt vatten. Skölj den därefter i kokande vatten och sedan igen i kallt.

Beräkna till 2 personer 2 dl. bovete och 7 dl. vatten. Koka upp och låt koka ca. 15 minuter. Stäng därefter av varmen. Låt gröten svälla ca ½ timme. Salta och servera med kanel, äppelmos eller bär och havremjölk.

Källa: Blanda rätt, ät dig mätt och bli smal av Anni Rasmussen.

Misosoppa

Mon, 06 Nov 2017 00:49:47 GMT by Dudley, 534 views

Grundrecept

 • 1 morot
 • 1 gullök
 • 1 liten kålrot
 • 4-5 cm wakame havsalg, blötlagd i 5 minuter och skuren i passande bitar.
 • 1 msk oliv- eller kokosolja 
 • 5-6 koppar grönsaksavkok
 • 4 tsk miso utrörd i grönsaksvatten
 • Persilja eller gräslök till garnering

Skär rotfrukterna och löken i passande bitar. Fräs löken i oljan tills den karakteristiska lökdoften försvinner. Lägg de andra grönsakerna och wakame havsalgen ovanpå. Späd med grönsaksvatten tills grönsakerna är täckta. Lägg på lock och småkoka tills de är mjuka. Häll i resten av grönsaksvattnet och koka upp. Tar bort kastrullen från värmen.

Tillsätt mison. Miso skall inte kokas, då förstörs enzymerna men den bör sjuda i ett par minuter. Variationerna på detta grundrecept är oändliga.

Misogröt

Mon, 06 Nov 2017 00:52:19 GMT by Dudley, 532 views

Miso är en japansk sojaprodukt som framställs genom fermentering av sojabönor, havssalt och vatten under inverkan av mögelsvampen koji (Aspergillus oryzae).

Miso till frukost

Ingredienser (till 2 portioner):

 • 2-4 msk virgin kokosfett
 • 1 lök, skuren
 • 5 cm torkad wakame-alg, blötlagd i 5-10 min., skuren utan stjälk i mindre bitar
 • 100-125 g rotgrönsaker (morot, kålrot, palsternacka, rödbeta), skurna (eller rester!)
 • 100-125 g gröna bladgrönsaker (purjolök, grönkål, broccoli, vitkål), skurna
 • 1 msk miso per 250 ml vatten, opastoriserad mugi (korn) eller genmai (råris) miso
 • 600-750 ml vatten, beroende på hur tjock soppan önskas
 • Persilja, finskuren
 • Umeboshi pasta
 • Kokt fullkornsris eller variera med annan säd (eller rester)
 • Kokt bönor, t ex aduki, black eye, svarta bönor, linser mm. (gärna rester)

Tillvägagångsätt:

Fräs löken i kokosfett på låg värme i 5 minuter i en kastrull med lock. Löken blir sötare ju längre den får ligga och puttra. Tillsätt lite vatten eller mer kokosfett vid behov så att det inte bränns, det får inte bli brunt eller koka torrt. Tillsätt rotgrönsakerna och senare grönbladiga grönsaker, allt efter koktid.

Tillsätt wakame-alg i soppan samtidigt med rotgrönsakerna. Du kan alternativt välja att använda en råå algblandning som kan tillsättas då soppan är klar. Se algblandningsförslag nedan. Tillsätt råris samt bönor. Tillsatt sedan kokande vatten så att det blir till en soppa. Låt soppan koka ca 10 min., allt beroende på den mängd du kokar samt vilka grönsaker du använder. Stäng av värmen när soppan börja koka. Rör ut miso i en halv kopp soppspad med hjälp av 2 teskedar och tillsätta miso i kastrullen endast då soppan är färdig lagat. OBS! miso få ej koka för att bevara näringsvärdet. Strö persiljan i soppskålen vid bordet.

Variationer:

 1. Blanda halva delen miso och halva delen umeboshipasta istället för bara miso.  OBS! miso och umeboshi får ej koka.
 2. Använd olivolja istället för kokosfett, men akta att oljan inte blir för het.
 3. Algblandning: blötlägg och koka enligt anvisningar på paketet ca 25 g. wakame-alg (1/2 del paket). Skala och riva ingefära och pressa vitlök. Mixa de kokta algerna (stjälken behöver inte skäras bort) tillsammans med den rivna ingefäran och den pressade vitlöken. Proportioner efter smak. Kan förvaras i kylskåp 2-3 veckor. Enkelt att klicka i en matsked i misosoppan och olika gryträtter.
 4. Råå algblandning: wakame-alg, umeboshi pasta, vitlök och ingefära. Gå tillväga på samma sätt som ovan. Skillnaden är att denna blandning inte kan kokas efter mixningen, då förstörs enzymerna i umeboshi pastan. Denna blandning tillsätts soppa/maträtt efter tillagning. Smaken av ingefära och vitlök blir starkare eftersom denna inte kokas. Blandning kan förvaras längre än 3-4 veckor eftersom umeboshi pastan konserverar ytterligare.

Yoghurt av kokosgrädde (utan mixer)

Tue, 07 Nov 2017 09:42:19 GMT by Dudley, 519 views

Vispa alla ingredienser i en skål och låt stå i rumstemperatur 12-16 timmar övertäckt med en ren handduk, löst sittande lock el dyl.

Det blir en tjock och krämig yoghurt, nästan som en dessert. Prova er fram med andra växtbaserade mjölksorter, men uteslut eller minska ner på juice – det blir för tunt! Frukt/bärpulver mängden kan självklart ökas för ännu mer smak.

Yoghurt av havregrädde (med mixer)

Tue, 07 Nov 2017 09:41:44 GMT by Dudley, 519 views

För en tjockare yoghurt, mixa ner något av följande:

För den sötsugna går det bra att mixa i ett par dadlar.

Mixa alla ingredienser och rör försiktigt ner ca 3 msk Probioform, gärna med en lång träslev, blanda noga.

Låt stå framme, övertäckt, i rumstemperatur ca 12-16 timmar så att de goda bakterierna kan göra sitt jobb, äta upp fruktsockret och föröka sig.

Efter det är yoghurten klar att antingen servera eller ställa in i kylskåpet med locket hårt åtdraget – hållbarhet ca 3-4 dygn kallt.

ParaVida yoghurt

Tue, 07 Nov 2017 10:15:19 GMT by Dudley, 518 views

ParaVida_yoghurt

ParaVida_brand

Föreberedelser innan man lagar till säden

Tue, 07 Nov 2017 09:45:21 GMT by Dudley, 519 views

Föreberedelser innan man lagar till säden.