Naturlig källa till antioxidanter, essentiella fettsyror, vitaminer, mineraler och andra viktiga näringsämnen. Superfoods som anses ha höga värden av antioxidanter: acaibär, baobab, camu camu, chaga, chlorella, gojibär, gurkmeja, granatäpple, hallon, ingefära, incabär, kakaonibs, kanel, kryddnejlika, korngräs, maca, maquibär, matcha, mullbär, spirulina, vetegräs, spirulina, reishi och grönkål m fl. Nordiska livsmedel som klassas som superfood är blåbär, hallon, havtorn, körsbär, lingon, nypon, rönnbär och tranbär.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. ORAC motsvarar den styrka som ett ämne har att neutralisera fria radikaler. ORAC är det mest vedertagna sättet att mäta fytonäringsämnen i livsmedel, men det är långt ifrån perfekt. Vatten innehåller inga fytonäringsämnen så genom att torka ett livsmedel ökar man dess ORAC-värde, vilket bland annat gör att ORAC-värdet kan variera för ett och samma livsmedel. (Gör man t ex. te av sprängticka (chaga) så får förstås teet lägre ORAC-värde ju svagare teet är).

ORAC-tabellen används inte idag då det saknas vetenskapliga bevis på ett samband mellan god hälsa och livsmedel med höga antioxidantvärden. Man ska inte stirra sig blind på hur mycket ORAC man äter per dag. Vår kropp behöver olika fytonäringsämnen från olika källor.

Ref: Superfruit

Superfood är ett relativt nytt begrepp som kommer ifrån USA och som ibland beskrivs som kost med en hög halt av vissa viktiga näringsämnen. Det hela började med att man såg att viss kost innehåller extra mycket antioxidanter men har sedan dess även inkluderat kost som på ett eller annat sätt kan vara gynnsam för hälsan. Ofta innebär supermat råvaror från växtriket och i begreppet ligger en ambition att utvidga utbudet av spännande och nyttiga livsmedel och i allmänhet en mer medveten och varierad konsumtion.

I Sverige kom boken ”Supermat” av läkaren Helena Nyblom ut 2008 och har blivit en inspirationskälla för att äta en färgglad och välbalanserad kost (som hon passande kallar ”regnbågsmat”)

Supermat är ett alternativ till den kosthållning vi i väst har vant oss vid med mycket snabbmat, läsk, rött kött och sockerberikade produkter. Supermat utgår ifrån det som rekommenderas av socialstyrelsen, WHO och inom den medicinska forskningen, att äta mer vegetabilier!

Ref: Vital Health Foods