Bönor

Thu, 24 Nov 2016 07:18:10 GMT by Dudley, 1362 views

BÖNOR

Bönor är ett underbart sätt att lägga till högkvalitativa, vegetabiliska proteiner till din diet. De är höga nivåer av järn, B-vitaminer och fibrer och är mångsidiga nog att du aldrig tröttna på dem. Torkade bönor håller sig fräscha längre om de förvaras på en sval, mörk plats (snarare än på bänken). Använd inte bönor som är mer än ett år gamla, eftersom de är mer svårsmälta och för att deras näringsinnehåll är mycket lägre. Dessutom kommer gamla bönor inte att mjukna ens med korrekt tillredning.
 

 1. Kontrollera bönorna och ta bort stenar och skrumpna eller trasiga bitar och skölj sedan.
 2. Blötlägg i åtta timmar eller över natten (helst 24 timmar) med vatten som täcker tio centimeter högre än bönorna. Små och medelstora bönor kan kräva mindre blötläggning fyra timmar borde räcka. Obs! Om du har glömt att blötlägga bönorna kan du koka upp dem i rikligt med vatten som täcker. Stäng av värmen, täck grytan och låt stå i en timme.
 3. Häll av och skölj bönorna och kasta bort blötläggningsvattnet.
 4. Placera bönorna i en tung kastrull och tillsätt 4 dl. vatten.
 5. Koka upp ordentligt och ta bort skummet. Detta kommer att göra bönorna mer lättsmält.
 6. Lägg till en liten bit kombu (bra havsalg mot gaser) och några lagerblad eller vitlöksklyftor som smaksättning och för att göra det mer lättsmält.
 7. Sätt på locket, sänk temperaturen och låt sjuda i den föreslagna tiden. Kontrollera bönorna 30 minuter innan den tillagningstiden slut. Bönorna är klara när den mellersta delen är mjuk och lätt att pressa.
 8. Cirka 10 minuter före slutet av koktiden, tillsätt ½ tsk av oraffinerat havssalt.
 9. Koka tills bönorna är mjuka.

2 dl. bönor koktid (minuter)

 • aduki 45-60
 • svarta 45-60
 • black-eye 30-45
 • kikärtor ​45-60
 • kidney 45-60
 • gröna linser 30-45
 • röda linser * 20-30
 • lima 45-60
 • mung 45-60
 • gula mung * 20-30
 • pinto 45-60
 • ärter 45-60

* kräver ej blötläggning (valfritt)

Alla tider är ungefärliga. Koktiden kan variera beroende på värmen och hur hårt vattnet är. En generell regel är att små bönor bör koka i cirka 30 minuter, medium bönor bör koka i cirka 45 minuter och stora bönor bör koka i cirka 60 minuter. Var noga med att smaka på bönorna för att se om de är helt kokta och tillräckligt mjuka.

 

ATT SMÄLTA BÖNOR

Vissa människor har svårt att smälta bönor och baljväxter. De kan utveckla gas, tarmproblem, irritabilitet eller koncentrationssvårigheter. Här är några förslag för att förbereda och äta baljväxter som kan lindra de flesta problem.

 • Blötlägg bönorna i flera dagar, byt vatten två gånger dagligen, tills en liten svans bildas på bönorna. Alternativt blötlägga bönorna i 24 timmar med en tesked vinäger.
 • Använd en tryckkokare. Detta minskar också tillagningstiden.
 • Tugga bönorna noga och vet att även små mängder har högt näringsvärde och stärkande egenskaper.
 • Undvik att ge baljväxter till barn under 18 månader eftersom de inte har utvecklat matsmältnings-enzymer för att smälta dem ordentligt.
 • Experimentera med din förmåga att smälta bönor. Mindre bönor som aduki, linser, mungbönor och ärtor smälter lättast. Pinto, kidney, black-eye, kikärtor, lima och svarta bönor är svårare att smälta. Sojabönor och svarta sojabönor är de svåraste bönor att smälta.
 • Experimentera med kombinationer, ingredienser och kryddor (t ex. fänkål och anis). Baljväxter kombineras bäst med gröna eller fiberfattiga grönsaker och havsalger (t ex. kombu mot gaser).
 • Smaka av med oraffinerat havssalt, miso eller sojasås i slutet av tillagningen. Om salt tillsätts i början, kommer bönor inte mjukna helt. Salt är ett matsmältningsstöd när det används korrekt.
 • Lägga fänkål eller kummin nära slutet av tillagningen för att förhindrar gaser.
 • Lägg i kombu (eller kelp) för att hjälpa med matsmältningen och samtidigt förbättra smak, ökar mineral- och näringsvärde och för att snabba på tillagningen.
 • Häll lite äppelcider-, råris- eller vitvinsvinäger i vattnet i slutet av tillagningen. Detta mjukar upp bönorna och bryter ner proteinkedjor och svårsmälta föreningar.
 • Ta enzymer till maten.

Protein

Wed, 23 Nov 2016 23:12:32 GMT by Dudley, 1376 views

Vi förespråkar inte någon särskild policy vad gäller proteinkonsumtion. Vi vill informera om alla alternativ och uppmuntra dig till att experimentera med vad som fungerar för din kropp vid denna tidpunkt i ditt liv. På det här sättet kommer du att själv kunna lyckas finna lämpliga proteinkällor som passa just dig.


DEN VEGETARISKA KULTUREN

Skäl till att vi undvika kött

Djurskydd, genteknik, tillväxthormon, antibiotika, galna ko-sjukan, miljö, dålig kvalitet, smak, svårsmält, hälsa, viktminskning, livsmedelsburna sjukdomar, giftiga slam, bestrålning, andlighet

”Diet för en liten planet”

Broschyren skriven av Frances Moore Läppe som blev en bästsäljande bok.  Hennes teori om att kombinera protein började 60-talets hälsokostrevolution.

Djurrattsalliansen

En organisation som starkt förespråkar djurens rättigheter och är oerhört engagerade i vegansk kost. (P.E.T.A. People for the Ethical Treatment of Animals).

Skräpmats vegetarianer

Människor som inte äter animalisk föda, men som har liten eller ingen utbildning om matlagning eller hur man ska äta en balanserad kost, kallas skräpmats vegetarianer. De livnär sig på den så kallad hummus - Taco Bell - öldieten och ofta äter de frukostflingor med sojamjölk.

PCRM

Läkarkommittén för ansvarsfull medicin (Physicians Committee föResponsible Medicine) är en ideell   organisation som främjar förebyggande medicin med en vegansk inriktning, bedriver klinisk forskning och uppmuntrar högre etik och effektivitet i forskning.

 

VEGANSK PROTEINKÄLLOR

Säd

En stapelvara i alla civilisationer runt om i världen. Ökat intag av säd minskar ofta begär efter andra livsmedel. Fullkornsprodukter, såsom råris, hirs, quinoa, bovete, havre och havregryn är mycket annorlunda jämfört med raffinerad sädesslag. (Se upp för vete! Många människor är allergiska mot vete men vet inte det.)

Bönor

Innehåller en mer komplett uppsättning av aminosyror än andra vegetabilier. Använd färska bönor som är mindre, som t ex. split peas, mung- och adukibönor om du inte är van vid att äta bönor. För att göra dem mer lättsmälta, blötlägg dem 8-24 timmar (tillsätt kryddor eller vinäger), ta bort skummet vid kokning, laga tillsammans med Kombu havsalg, laga med tryckkokare eller mosa och ät i små mängder.

Soja

Sojabönor är den svåraste bönan att smälta. Folk åt traditionellt baby sojabönor som kallas edamame, gjorde tofu eller tog sig tid att jäsa sojabönor och göra tempeh, miso och tamari. Dessa är de bästa sätten att konsumera soja för de flesta människor, om de inte har problem med fermenterade livsmedel. Dagens tendens att konsumera soja i olika onaturliga, högförädlade produkter som kommersiell sojamjölk, sojakött och sojaglass, kanske inte är en sådan bra idé. Dessutom är många människor allergiska mot soja. Sojabönor är en av de mest genetiskt modifierade grödor, så det är viktigt att köpa ekologiska.

Sojamjölk

Räknas inte som wholefood/naturkost, utan är snarare ett högförädlat livsmedel, om det inte är hemlagat. Använd endast som mjölk alternativ under en övergångsperiod om alls. Det ser ut som mjölk, smakar som mjölk, har effekter som mjölk. Detsamma gäller för andra kommersiella mjölksubstitut.

Nötter

Allmänt sedd som en fettkälla, inte en proteinkälla. Bra för människor som vill gå upp i vikt. Jordnötter, som faktiskt är baljväxter, är betydligt högre i protein än några andra nötter.

Proteinbars

Det finns några som är mycket bättre än andra. Många innehåller dock mycket kemikalier och onaturliga sötningsmedel. Dessa är inte måltidsersättare.

Proteinpulver

Kontrollera om ingredienserna har hög kvalitet. Rekommenderas inte i stora mängder, ät hela, naturliga livsmedel så mycket som möjligt.

Seitan

Även kallad "vete-kött/vete-gluten", seitan är en proteinrik produkt tillverkad av vetegluten. Inte en wholefood/naturkost, men inte alltför raffinerad heller - speciellt om den är hemlagad. (Då denna produkt är ren gluten, är den inte lämplig för glutenintoleranta!)

Bladgrönsaker

Broccoli, spenat, vattenkrasse, grönkål, pak choy och romansallad innehåller alla något protein. Bladgrönsaker är den enda mat starkt associerad med långlivslängd eftersom de innehåller viktiga källor till magnesium, järn och kalcium. De innehåller också mängder av Quercetin, en bioflavonoid med antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper som motverka cancer. Gröna bladgrönsaker är näringstätt med lätt tillgängliga aminosyror samt andra livsförlängande näringsämnen.

 

DEN ICKE-VEGETARISKA KULTUREN

Historia: I århundraden har många kulturer ätit animaliskt protein: eskimåer, indianer, afrikaner, européer, kineser, tibetaner.

Personlig val: Respektera kroppens behov. Vi är andliga varelser i en materiell värld och kroppen, oavsett vad man kan tro, kan behöver ibland den här typen av protein. Fastställ den mängd som din kropp behöver, det kan vara mer eller det kan vara mindre än vad du konsumerar nu.

Problem: Antibiotika, industriellt jordbruk, djurplågeri, kloning, bestrålning, giftiga slam, E. coli-bakterier, galna ko-sjukan, genteknik, tillväxthormon, cancer, hjärtsjukdomar, fetma och förstoppning. Viktigt att äta högkvalitativa, ekologiska, frigående, gräsätande former av animaliskt protein.

Kvantitet: Försök att äta en liten mängd åt gången, håll portioner till storleken på din handflata eller mindre.

Matsmältningen: För att hjälpa magen att smälta animaliskt protein, ät mycket grönsaker till maten.

Energislag: Enligt vetenskapen, ett protein är ett protein är ett protein, om det är från bönor, kyckling eller en hamburgare. Men vi anser att varje proteinkälla påverkar oss på olika sätt på en energinivå. Ägna en större uppmärksamhet åt ditt proteinintag och se om du kan märka skillnaden. Läs boken Energetics of Food av Steve Gagné.

 

ANIMALISKA PROTEINKÄLLOR

Kött: Kyckling, kalkon, anka, lamm, nöt, buffel, struts.

Ägg: När man äter ägg, försök att ät ett, inte två eller tre. Ät hela ägget för att få den totala energin av ägget, i motsats till bara äggvitan.

Fisk: Fiskodling är en enorm industri: rödfisk, vit fisk, konserverad fisk, röktfisk. Akta dig för kvicksilverförgiftning, överfiske, genteknik och tillsatta kemikalier. Håll dig borta från odlad fisk.

Mejeri: Många människor får negativa reaktioner på komjölk. Prova andra mejeriprodukter såsom kärnmjölk, yoghurt, smör eller ghee. Prova andra djurarter som getter och får. Handla ekologiskt för att undvika tillväxthormoner och antibiotika. Försök att hitta obehandlad mjölk i ditt område (t ex. Gammaldagsmjölk).

Bin: Protein från bipollen och bidrottninggelé är lättsmält och innehåller många andra näringsämnen. Bra för vegetarianer som inte vill äta kött.