Jag upplever att det är ofta flera dagar i veckan på skolmatsedeln som potatis erbjuds som kolhydrat. Jag upplever också att det saknas ofta oraffinerad, icke animaliskt protein alternativ. Sojakorv, kornfärs etc. är helfabrikat och långt ifrån helt naturliga. Ibland är det bra med snabba lösningar jag vet, men vi har möjligheten att inspirera och lära barnen redan nu att äta hälsosam mat.

Kolhydrat (= energi/ork)

Jag vet att potatis är kanske populär och billig jämförda med andra alternativ. Som jag förstå, försvann säd i Europa under kriget och blev ersatt av potatis som var mer tillgänglig då. Potatis blev tyvärr kvar som huvud kolhydrat i norden även efter kriget. Potatis är egentligen igen kolhydrat, den är näringsfattig (saknas mineraler t ex.) och är t o m känd idag som det förbuden kolhydrat tack vara LCHF (Low Carbohyrdate High Fat). LCHF i Sverige kan jag hålla med om är en mycket extreme modern diet men fakta som de presentera om potatis är kemiskt korrekt, att den omvandlas i blodet till enkla sockerarter, alltså inte ett långsam kolhydrat. Därför ej rekommenderat till diabetiker eller överviktiga. OBS! Jag förespråker inte LCHF som diet.

Näringstäta kolhydrat alternativ som jag kan rekommendera är säd såsom råris (45 min koktid), quinoa och hirs. Alla är dessutom glutenfria - mina personliga favoriter! Andra mer lokal är hel havre, hel korn etc. Näringsfattiga snabba kolhydrater som potatis ger ett snabbt insulin kick till blodet och vi får energi som dalar inom en timme. Vi kan även känna oss tung och slö efter regelbundet intag av snabba kolhydrater. Näringsrika långsamma kolhydrater som råris håller oss mät länge, håller blodsockret jämn så man blir inte lika lätt sötsugen efter att man har ätit. Och så få vi ALLA fantastiska mineraler och bygg stenar som bidrag till en god hälsa.

Icke animalisk protein (= drivkraft/viktigt för att växa)

Jag vet att Ni har bönor i salladdisken. Problemet är att barn ofta undviker salladdisken. Protein är en viktig byggsten för oss människor för att fungera optimalt och den bör vara i varje måltid. Det finns jätte goda, varma, växtbaserad protein källor som är lätt lagat ”från scratch” och laddat med alla livsnödvändiga aminosyror (utan konserveringsmedel mm.).

Jag är inte orolig att barnen som är vegetarianer har protein brist. Det är min önskan att påminna Er om fakta kring icke animaliska protein och att inte acceptera alla kommersiella kött alternativ som finns på dagligvaruhandeln idag.

I Sverige, äter man ärtsoppa t ex. Mina favoriter baljväxter är gröna eller röda linser, kikärtor, kidneybönor mm. Det krävs lite förberedning som blötläggning men annars finns det massor olika goda rätter att göra som uppskattas även av köttätarna.


www.skolmatensvanner.se