Räknas Becel Pro-active som hälsokost?

Under åren har jag läst artiklar och sett reklam i olika svenska hälsotidningar som jag har ifrågasatt om innehållet verkligen passade in i en hälsotidning. En av de vanligaste återkommande artiklarna är om hur hälsosamt kaffe är. Det finns näringsämnen i kaffe som är nyttigt och forskningsbevis om hur kaffe kan motverka cancer mm. Men som allting kan vi fokusera på det som vi vill profilera. Intressant hur lätt man kan få olika resultat annat än det resultat man försöker att få. Vi kan även läsa t ex. att socker inte påverka vår hälsa negativt (se www.sugar.org) där det finns vetenskapliga bevis om sockers alla hälsofördelar. Man undrar vem det är som finansierar dessa pseudovetenskapliga rapporter.

Kaffe spelar en väldigt viktig roll i många svenskars liv. Jag kan därför förstå att även i många svenska hälsotidningar finns det ett tydligt behov av att bekräfta att det är hälsosamt med kaffe. Är det för att kanske också förmildra skuld känslan av att vi vet att vår konsumtion av denna dryck inte går riktigt i linje med det som vi egentligen står för? (se HÄLSA nr. 5 sida 5 längst ner vad HÄLSA stå för).

Tidigare orkade jag inte skriva insändare när jag läste liknande artiklar/reklam eftersom jag prioriterade annat viktigt i mitt liv, barnen, arbete mm. Men nu efter att har sett HÄLSA nr 5. sida 52 blev jag besviken. Ni kanske har marknadsfört Becel margarin produkter tidigare men nu måste jag säga emot. Jag är ägare till i en hälsokostbutik som säljer HÄLSA tidskrift idag. Jag kommer inte att fortsätta att sälja HÄLSA om ni fortsätter att marknadsföra Becel produkter. Tillverkaren lurar konsumenter i åldersgrupp 55+ med hjärt problem genom alla deras falska propaganda kring ”älska ditt hjärta” kampanjer mm.

Jag läste på deras hemsida (från er reklam) att Becel Pro-active kan ur näringssynpunkt vara mindre lämplig för gravida och ammande kvinnor samt barn under fem år. Jag hade önskat ett tydligare ansvarstagande gällande de hälsoprodukter ni väljer att marknadsföra. Kom igen… marknadsför Sveriges största hälsotidning Becel bordsmargarin?

Ytterligare en paradox reklam i Hälsa nr.5 tyckte jag var på sida 62 där ni aktivt skapar efterfrågan för alkohol. ”ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA” står tydligt längst ner. Rimmar inte riktigt rätt tycker jag i en hälsotidning. Ekologisk visst men ändå en produkt (som socker eller tobak) som många människors har svårt att förhåller sig till.

Jag var nyligen på en föreläsning på ett gym om mat och träning där föreläsaren som var utbildad kost- och friskvårdspedagog erkände att hon personligen älskade kaffe och pratade bara om fördelarna med kaffe konsumtion i samband med träning. Alltså övervägde fördelarna de negativa effekterna kaffe har på kroppen. Det var då det slog mig hur övertygad man blir när man är beroende själv. Jag undrade om jag var den ända där som upplevde hur paradoxalt det lät att uppmuntra att dricka kaffe före träning, som är tänkt att gynna vår kropp.

Lysande självförsvarande strategi säger jag bara, som rättfärdiggöra vårt eget beroende/begär för vår ohälsosamma livsstil genom att offentliggöra att det faktiskt är nyttigt med kaffe, choklad, vin och bordsmargarin. Som att övertyga sig själv. Med tanke på den mängd kaffe, alkohol och margarin som vi svenskar intar varje år och den vetenskap som bevisar de negativa effekterna dessa har på vår kropp, borde vi inte som ambassadörer för god hälsa skriva om nackdelarna av dessa, om något? Du vet…walk your talk? Låt någon annan marknadsföra dessa produkter och håll oss till vår vision.

Jag är född och uppvuxen på Trinidad och Tobago där kaffe växer som ogräs men ingen dricker det. Rårörsocker odlas och destilleras till rom och båda exporteras tonvis och halva befolkningen är diabetiker. Bordsmargariner dominerar marknaden med övertygande internationella marknadsförings- kampanjer och de flesta dör av hjärt- och kärlsjukdomar vid sjuttio års ålder.

Jag är inte nykterist eller lider av ortorexia nervosa (fixering vid en hälsosam livsstil). Jag förstår också att vi har ett behov av näring för själen och att biodynamisk broccoli inte räddar världen. Samtidigt vet jag att kvalité mat kan förändra allt.

Jag efterlyser en redaktion som vågar ta aktiv ställning för att upprätthålla värderingar till en hälsorörelse som Are Waerland, Birger Ledin, Dr Ragnar Berg och Dr Karl-Otto och andra välkända pionjärer startade i Sverige. Att arbeta för god hälsa med ett tydligt budskap som verkligen inspirerar andra till en bättre livskvalité.